Повернутися до звичайного режиму

План заходів, спрямованих на попередження правопорушень серед дітей на період карантину

План заходів, спрямованих на попередження правопорушень серед дітей на час карантину

Для того, щоб вберегтися від порушення своїх прав та не стати учасником правопорушення:

  • Не розмовляй і не контактуй із незнайомцями, у жодному разі не передавай їм цінні речі, ключі від дому, навіть якщо вони назвалися представниками поліції. Слід одразу кликати на допомогу й швидко йти до людей.
  • Не підходь до автомобілів із незнайомцями, навіть якщо вони запитують дорогу. Краще відповісти, що не знаєте, і швидко йти геть.
  • Не будь без супроводу дорослих на вулиці із настанням темряви.
  • Діти мають право не відчиняти дверей дому навіть представникам правоохоронних органів. Якщо незнайомець запитує, коли повернуться батьки, слід повідомити, що незабаром — вони у сусідів, тим часом зателефонувати батькам, а двері незнайомцям не відчиняти.
  • Тримайся подалі від тих, хто влаштовує бійки, не бери участь в суперечках дорослих і не провокуй словами чи діями агресивну поведінку, що може призвести до бійки або травми; у стосунках із оточуючими слід поводитися толерантно.
  • Не заходь в під'їзд, ліфт із незнайомцями; слід одразу кликати на допомогу, якщо незнайомець провокує якісь дії щодо вас. Будь уважними, оглядайся і перевіряй, чи не слідкує за вами хтось під час проходу провулків, підземних переходів, між будинками, у тунелях. Якщо за вами хтось іде, зупиніться й відійдіть осторонь, щоб потенційний переслідувач пройшов повз вас.
  • Не вчиняй дії, що можуть призвести до правопорушень. Неповнолітніми у кримінальному праві вважаються особи віком до 18-ти років. За злочини, вчинені після настання 14-річного віку, неповнолітні підлягають кримінальній відповідальності. Позбавлення волі неповнолітньому може бути строком не більше ніж на 10 років. Найсуворішим примусовим виховним заходом є направлення до спеціальних навчально-виховних установ, що здійснюється примусово, незалежно від бажання неповнолітнього чи його батьків.
  • Батьки неповнолітніх, які не займаються вихованням своїх дітей, підлягають адміністративному штрафу в розмірах, передбачених відповідною статтею Карного кодексу України.

Всеукраїнські гарячі лінії підтримки дітей та молоді України:

  • Всеукраїнська лінія «Телефон довіри» - 800-500-21-80;
  • Національна гаряча лінія з питань попередження насильства над дітьми та захисту прав дітей - 500-500-33-50 (у межах України дзвінки безкоштовні).

Мотиваційні банери

Кодекс честі

Обов\'язки учнів

Ти маєш право

Конвенція ООН про права дитини

Інтернет-ресурси (відео)

Міністерство юстиції | Медіатека

Ти і поліція

Кримінальна відповідальність неповнолітніх | Про суд

Корисні підказки. Якщо ти скоїв поганий вчинок

Кiлькiсть переглядiв: 455

Фотогалерея

Комунальний заклад загальної середньої освіти "Рожищенський ліцей №2"

вул. Драгоманова, 3,
45101, Волинська область, Луцький район, м. Рожище,
Україна

Cпеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Підтримуємо Українську Армію!

Дата останньої зміни 26 Березня 2024

Цей сайт безкоштовний!