26 листопада 2022 року - День пам’яті жертв Голодомору в Україні

Щорічно у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять жертв трьох Голодоморів - 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років.

Цього року, 2022, - це 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років. Він охопив період з квітня 1932 року по листопад 1933 року. За ці 17 місяців було вбито понад 7 мільйонів людей в Україні і 3 мільйони українців поза її межами, в регіонах, що історично були заселені українцями: Кубань, Північний Кавказ, Нижнє Поволжя та Казахстан.

Голодомор в Україні 1932-1933 років не був випадковим явищем природного чи соціального походження, як це намагались висвітлити спершу радянські, а згодом російські історики.

Він став наслідком цілеспрямовано застосованого тоталітарною владою терору голодом, тобто геноцидом, покаранням українців за їхній спротив колективізації сільського господарства і небажання перебувати під владою Росії. Це покарання здійснювалося шляхом знищення української культури, мови, традицій.

Не бажаючи втрачати Україну, радянський режим вибудував план винищення частини української нації, що був замаскований під плани здачі хліба державі.

До вшанування пам'яті жертв Голодомору долучився й колектив нашого ліцею.

У бібліотеці ліцею була організована виставка-спомин "Голодний рік, як чорна птиця, над краєм змореним літав" (бібліотекар Анна Корнійчук).

Виставка-спомин

Також були проведені виховні години. Наприклад, у 3-А класі (класний керівник Марія Кметюк) була проведена виховна година "День пам‘яті жертв Голодомору 1932-1933 років".

Виховна година у 3-А класі

День пам’яті жертв Голодомору

"Ми пам‘ятаємо" - говорять першокласники... (класний керівник 1-го класу Оксана Лоборчук)

Спільно з учнями 6-х класів та вчителями Огородник Валентиною та Яремою Оксаною працівники КЗ "Публічна бібліотека" Рожищенської міської ради провели годину скорботи "Холодний подих згаслої свічі".

Учні 10-х класів разом з вчителькою історії Людмилою Брук відвідали Рожищенський історико-краєзнавчий музей.

Рожищенський історико-краєзнавчий музей

Рожищенський історико-краєзнавчий музей

Учні нашого ліцею взяли участь у театралізованій композиції "Скорботна свічка пам'яті святої", що була організована КЗ "Центр культурних послуг" Рожищенської міської ради спільно з Будинком культури-філією с. Топільне до Дня пам'яті жертв Голодоморів.

Цього дня, о 16 годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція "Запали свічку", у межах якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку на своєму вікні.

Кiлькiсть переглядiв: 47

Фотогалерея

Комунальний заклад загальної середньої освіти "Рожищенський ліцей №2"

вул. Драгоманова, 3,
45101, Волинська область, Луцький район, м. Рожище,
Україна

Cпеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Підтримуємо Українську Армію!

Дата останньої зміни 13 Квітня 2024

Цей сайт безкоштовний!